ANR

A luminous star

The idea behind the project starts from the consideration of how a child identifies the nursery, the place where he began his training, the place holding him, the place in which he plays and grows, the place that is an extension of the family nest.
Hence the idea to use for the project, simple and iconic shapes: the house, the star, the pinwheel, exactly as if they were drawn by a child, representing, respectively, a safe place, the play, the dream and the pureness.
The building articulated profile follows the iconic shape of a star and results contiguous with the type of pitched roof. The nursery is situated next to the street for accessibility purposes and in order to have a connection, at least on the spatial level, between the garden area and the public park. While the star stretches granting the right exposure for each section, it becomes the limit to the street and creates cozy and protected spaces, both external and internal.
In this way, the nursery will be clearly visible and will constitute a landmark in the new designed urban context. The white wall perimeter will be a set for people walking, while the iconic shape of the star will be always visible and recognizable from the new residential buildings terraces. The building is located on the south side of the project area, while the remaining surface is kept neat so to merge the structure with the landscape and the public park. The star becomes a connecting element between the city and the urban park, between what is regulated and formal and what is open and free. The entrance is located on one of the 5-pointed star, with a front space (a filter) for parents and children to wait and interact.
From this hall on, the child reaches a different space, with colored plans, a big and soft hill, and dedicated areas for playing and educational activities. This shared environment, the heart of the star, is also the hall to access to all the other rooms that make up the asylum. Each extension, each point of the star, has a different function: three sections, the kitchen, the laboratory, and the administration area. Each of the star 5 points is compliant with the house iconography.
The sections become an extension of the heart of the star while the changeable configuration of the spaces allows a flexible use of the environments.
The permeability and the geometry of the building create visuals, with the constant possibility to stare at the outside. The sections are oriented to the north, north-east and north-west and each one is enriched by a covered outdoor space (still an intermediate, protected space) in which it is possible to carry out several different activities.
The relation between the building and the exterior makes the two spaces interpenetrate; the star invades the garden and, on the other hand, the green space penetrates up the star, to become metaphorically materialized in the soft and organic central surface. The center of the star represent the child refuge, the mother’s lap, but at the same time, it is also the focal element and a vantage point. In fact from here you have the clearest perception of inner and outer space, in all directions: through the garden (horizontally) and toward the sky (vertically) through the large skylight above the soft artificial hill. The general criteria that led to the actual organization of open spaces is based on the finding that children have many interests but usually can keep attention for short periods of time: they learn by playing, they explore the space around (which must be therefore delimited), they love to play close to the adults who need to control them without interfering in the playing activities.


Google+Share on FacebookTweet about this on Twittershare on TumblrEmail to someone
Related projects
BCC

Architectural competition for the Bamiyan Cultural Centre, Afghanistan (2015).

SWM

Architectural competition for the new Solntsevo metro station, Moscow (2014).

ANR

Architectural competition for a 60-place children’s day nursery and park facilities in Rome, ranked 3° project (2013).

Nuova fabbrica L’Aquila

Renovation, development and reuse of an industrial building in L’Aquila (2013).


FARFALLE METROPOLITANE

Micro farfalle metropolitane in san Lorenzo, Open House Roma (2013).

EXPO2015

International architectural competition for the italian pavilion at Expo 2015 in Milan, ranked 9° project (2013).

ESQ

“Idee per l’Esquilino” ideas competition, Rome, finalist project (2012).

COOP T

Renovation, development and reuse of urban spaces in the Pigneto district in Rome (2011).


Land Haus Bozen

Architectural international competition for the province of Bolzano’s new office, second selection (2010).

PontePigneto

Ideas competition for young architects: pedestrian bridge in Rome, 1st prize (2010).