Nuova fabbrica L’Aquila

Ricostruire

The aim of the project is to convert a pre-existing large two-levels building into a functional space for the production of confectionery for individuals with diabetes or celiac disease. The new working space is meant to be the place where a complex production process will take place, integrating productive areas with areas dedicated to professional training and meetings, in an attempt to transform the existing location in a meeting point for the local community. In this respect, the concept focuses on the effective integration between the need for a food processing plant and the will of design a space, within the existing structure, that can be clearly linked with the quality of the products sold by the firm. The project aims to preserve the original design of the building while introducing a number of modifications in the setup, in order to account for the new proposed commercial/industrial use: specifically, the project clearly identifies an entrance and exit area for the products, as well as specific locations for the production process (storing, processing, packaging) and for the administrative and training offices. During the meta-project development, special attention has been paid to the analytical study of the flows that feed similar areas in terms of size and destination, linking the productive and non-productive phases. The access and distribution point is a spacious and majestic area that act as an engine that continuously feeds the diverse activities of the productive plant. We have interpreted this space as a path towards the excellence characterizing this productive activity, which has its roots in the area surrounding L’Aquila. A tree, symbolizing the bonds of the firm with the territory and embodying its “natural” entrepreneurial spirit, is placed at the centre of this space in an attempt to preserve and foster our great expectations on this firm. Adherence to the comfort levels defined by the regulations and guidelines for food processing plants has been only considered at this stage. A more thorough analysis in this respect is expected to be implemented when the machinery to be used in the production process will be introduced into the building. The concept proposes an innovative appearance for the building envelope, combining the recent technical requirements with the need to promote the firm’s entrepreneurial activity among the local community in a fashionable and effective way. Energetic balancing, comfort and presentation of a new architectural Landmark are linked together in the choice of a new building envelope that is highly performing in terms of fire resistance, sound-proof, thermal insulation and hygienic conditions, while being at the same time adherent to the existing structure and cost-effective. A freestanding facade layer of metal frames anchored to the existing envelope is combined with a system of wooden layers, providing an effective way to satisfy the new needs of reutilization. When large openings are present, the facade of the building is made of brise soleil that moves adapting to the bioclimatic conditions requested. The new building envelope achieves an effective energy balance while limiting dispersions and guaranteeing an integrated and effective control of the working space conditions. The aim of the project is to convert a pre-existing large two-levels building into a functional space for the production of confectionery for individuals with diabetes or celiac disease. The new working space is meant to be the place where a complex production process will take place, integrating productive areas with areas dedicated to professional training and meetings, in an attempt to transform the existing location in a meeting point for the local community. In this respect, the concept focuses on the effective integration between the need for a food processing plant and the will of design a space, within the existing structure, that can be clearly linked with the quality of the products sold by the firm. The project aims to preserve the original design of the building while introducing a number of modifications in the setup, in order to account for the new proposed commercial/industrial use: specifically, the project clearly identifies an entrance and exit area for the products, as well as specific locations for the production process (storing, processing, packaging) and for the administrative and training offices. During the meta-project development, special attention has been paid to the analytical study of the flows that feed similar areas in terms of size and destination, linking the productive and non-productive phases. The access and distribution point is a spacious and majestic area that act as an engine that continuously feeds the diverse activities of the productive plant. We have interpreted this space as a path towards the excellence characterizing this productive activity, which has its roots in the area surrounding L’Aquila. A tree, symbolizing the bonds of the firm with the territory and embodying its “natural” entrepreneurial spirit, is placed at the centre of this space in an attempt to preserve and foster our great expectations on this firm. Adherence to the comfort levels defined by the regulations and guidelines for food processing plants has been only considered at this stage. A more thorough analysis in this respect is expected to be implemented when the machinery to be used in the production process will be introduced into the building. The concept proposes an innovative appearance for the building envelope, combining the recent technical requirements with the need to promote the firm’s entrepreneurial activity among the local community in a fashionable and effective way. Energetic balancing, comfort and presentation of a new architectural Landmark are linked together in the choice of a new building envelope that is highly performing in terms of fire resistance, sound-proof, thermal insulation and hygienic conditions, while being at the same time adherent to the existing structure and cost-effective. A freestanding facade layer of metal frames anchored to the existing envelope is combined with a system of wooden layers, providing an effective way to satisfy the new needs of reutilization. When large openings are present, the facade of the building is made of brise soleil that moves adapting to the bioclimatic conditions requested. The new building envelope achieves an effective energy balance while limiting dispersions and guaranteeing an integrated and effective control of the working space conditions.


Google+Share on FacebookTweet about this on Twittershare on TumblrEmail to someone
Related projects
BCC

Architectural competition for the Bamiyan Cultural Centre, Afghanistan (2015).

SWM

Architectural competition for the new Solntsevo metro station, Moscow (2014).

ANR

Architectural competition for a 60-place children’s day nursery and park facilities in Rome, ranked 3° project (2013).

Nuova fabbrica L’Aquila

Renovation, development and reuse of an industrial building in L’Aquila (2013).


FARFALLE METROPOLITANE

Micro farfalle metropolitane in san Lorenzo, Open House Roma (2013).

EXPO2015

International architectural competition for the italian pavilion at Expo 2015 in Milan, ranked 9° project (2013).

ESQ

“Idee per l’Esquilino” ideas competition, Rome, finalist project (2012).

COOP T

Renovation, development and reuse of urban spaces in the Pigneto district in Rome (2011).


Land Haus Bozen

Architectural international competition for the province of Bolzano’s new office, second selection (2010).

PontePigneto

Ideas competition for young architects: pedestrian bridge in Rome, 1st prize (2010).