PontePigneto

Suspended

The Pigneto neighbourhood is well known for the wide variety of spatial configurations, a spirit made of relations, encounters, discoveries that crosses and animates the matter composing it. A pattern of emotions stands on what’s built, the nodes being the men living there. A “working-class” neighbourhood which is now evolving and whose changes are summarized in the design of a new element. In order to highlight the dynamic relation between the neighbourhood and the people living in it, no classical geometry solids and shapes have been used. At the same time we investigated the role of the bridge and its ancestral, symbolic significance. The bridge let us reach the other side, overcoming the obstacle, but, at the same time, compelling us to accept a unique path among those possible. We crossed the bridge looking dreamy or distracted or focused at the cobblestone texture, we rushed to reach the other side or we stopped to talk, we tried to see beyond the bridge itself, over the horizon, the elements defining the image of the city. A train passing by messes up our feelings, its whistle shuffling our thoughts. As a design choice, displacing the elements on the opposite side of the bridge is a decision led by these considerations on the bridge role, also evaluating the future activities to provide the area with an artificial covering. While designing the meeting place required, we wanted to preserve the role and size of the existing structure.
A floating place which is a metaphor and a sign of being ready to meet, listen and understand diversity. A neutral shell that can attract the spirit of the neighbourhood, reflecting its colors, lights and aspirations. A neutral shell which is horizon and destination for urban fluxes, still visible whether you are in your car or you walk in the streets, or at home, from the tall buildings composing the neighborhood. A shell that’s open to new and not defined pathways, able to support the new surfaces future densification. The new element together with the pre-existing structure will be set as a new system, preserving the role of bridge and defining new areas for the life in the neighborhood. This new space, in perfect balance between memories and contemporary design, is marked by the use of cobblestone as a living geometry element.
This concept is also visible in the arrangement of the lighting elements: displaced on both the new shell and the future square, the elements form a constellation of new and variable signs.


Google+Share on FacebookTweet about this on Twittershare on TumblrEmail to someone
Related projects
BCC

Architectural competition for the Bamiyan Cultural Centre, Afghanistan (2015).

SWM

Architectural competition for the new Solntsevo metro station, Moscow (2014).

ANR

Architectural competition for a 60-place children’s day nursery and park facilities in Rome, ranked 3° project (2013).

Nuova fabbrica L’Aquila

Renovation, development and reuse of an industrial building in L’Aquila (2013).


FARFALLE METROPOLITANE

Micro farfalle metropolitane in san Lorenzo, Open House Roma (2013).

EXPO2015

International architectural competition for the italian pavilion at Expo 2015 in Milan, ranked 9° project (2013).

ESQ

“Idee per l’Esquilino” ideas competition, Rome, finalist project (2012).

COOP T

Renovation, development and reuse of urban spaces in the Pigneto district in Rome (2011).


Land Haus Bozen

Architectural international competition for the province of Bolzano’s new office, second selection (2010).

PontePigneto

Ideas competition for young architects: pedestrian bridge in Rome, 1st prize (2010).